Categorieën
Dieren Mensen Slide

Zonnige Straô Burgh-Haamstede

Zonnige Straô Burgh-Haamstede

Sunny Straô Burgh-Haamstede

Veel is er, vooral de laatste zestig jaar geschreven en gefilosofeerd over de oorsprong en ouderdom van dit typische Schouws folkloristisch feest. De verschillende theorieën van diverse historici en publicisten zijn nog eens bij elkaar gezocht en opgenoemd in een belangwekkend artikel in de laatste Kroniek van het land van de Zeemeermin onder de titel Strao een Schouws dorpsfeest onder gezamenlijke redactie van H. Uil, J.J. Kuipers en M.K. Buth.

Voor zeker wordt nu aangenomen na uitgebreid archiefonderzoek door Uil (door vroegere auteurs nooit gedaan) dat de strao zich altijd op zondag voor Vastenavond heeft afgespeeld. Echter door de sterker wordende invloed van de reformatie, is dit ergens eind 1600 naar de maandag daarop verschoven, alleen de laatste dertig jaar wordt dit nu op praktische reden op zaterdag daarvoor gedaan.

De vastenavondfeesten later carnaval genoemd, hebben vroeger een veel grotere rol op Schouwen gespeeld dan tegenwoordig. In 1643 klaagt de dominee van Elkerzee dat op zondag voor Vastenavond “uut meest alle plaatsen van Schouwen vele peerden comen waardoor den sabbath ten hoochsten ontheyligt wordt”. Dit is de oudste melding van het vermoedelijke straorijden die tot nu toe gevonden is. De strao leefde dus kennelijk in bijna geheel Schouwen dus ook buiten de kustdorpen. Uitspattingen en gerechtelijke veroordelingen van dit toen blijkbaar dolle lentefeest (Vastenavond) zijn er dan ook nogal wat te vinden in de archieven uit de 17de en 18de eeuw. Toch zijn deze bijna nooit direct gekoppeld aan de strao want men hield zich op de straozondag betrekkelijk rustig te Haamstede dus direct voor vastenavond. Ook de ‘kerk’ klaagt weinig over uitspattingen tijdens de verschillende zondagse strao’s in deze toch strenge 17de eeuw. Dit bevreemdt Uil en hij concludeert dan ook dat het moeilijk aan te nemen is dat dit feest zijn oorsprong in voorchristelijke tijd moet hebben (heidens) dus eventueel Keltisch, want dan zou er van de zijde van de geestelijkheid hier veel meer tegen geageerd zijn ( of was de ‘kerk’ de oorsprong toen al vergeten).

Bron en meer uitgebreide info: Straô Burgh Haamstede

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zonnige Straô Burgh-Haamstede Zonnige Straô Burgh-Haamstede Zonnige Straô Burgh-Haamstede

10 reacties op “Zonnige Straô Burgh-Haamstede”

Hé, is het alweer een jaar geleden? Wat gaat de tijd toch snel.
Ik vind het een prachtig en kleurrijk spektakel. De ruiters genieten zelf er zo te zien ook volop van. Veel publiek zag ik in een glimp.
De ene versiert zijn paard wel meer dan de ander.
Ik vind de dikke Belgen wel de mooiste paarden bij dit gebruik.

wauw Bram, wat is dat toch geweldig mooi om te zien, genieten voor mens en dier,
maar voor ons hier achter de pc ook, geweldig,
dank je wel hé, dat je weer gegaan bent 🙂

Wat de oorsprong van de strao dan ook is, ik vind het elk jaar weer een genoegen om je foto’s van dit gebeuren te bekijken. Het is met het zonnige weer ditmaal een extra feestelijk en kleurrijk geheel geworden. Het plezier spat er hier en daar van af.
Hoewel het geen typisch strao-foto is geworden, vind ik je 19e foto met dat galopperende paard een hele knappe foto.

Reacties zijn gesloten.