Categorieën
Goeree-Overflakkee Portfolio Slide Zonsondergang

Zonsondergang Stellendam Zuiderdiep

Zonsondergang Stellendam Zuiderdiep

Sunset Stellendam Zuiderdiep

Stellendam is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 3470 inwoners. Stellendam ligt aan de Provinciale weg N57. Vanaf grote afstand is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam te zien.

Molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam

Op enkele kilometers afstand ligt de Deltahaven, de thuishaven van de vissersschepen uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam; in totaal gaat het om zo’n 50 kotters. In Stellendam is ook een visafslag gevestigd. De oorspronkelijke haven van Stellendam verloor grotendeels haar functie door de Deltawerken. Bij de haven ligt de Goereese sluis.

Deltahaven thuishaven van de vissersschepen uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam


Stellendam is een relatief jong dorp; de polder waarin het gelegen is is pas halverwege de 18e eeuw drooggelegd. Wel heeft er rond 1220 nabij de huidige locatie van Stellendam een eiland gelegen, Zomerland. Na de aanleg van de Statendam tussen Westvoorn en Overflakkee in 1766 konden de gronden ten noorden van de dam al snel bedijkt worden. In 1769 werd het besluit genomen voor de indijking van de gorzen aan de kant van het eiland Goeree, de Adrianapolder. In 1780 werden alle gorzen tussen Goeree en Overflakkee in een keer ingedijkt, waardoor de Eendragtspolder ontstond, in de volksmond aangeduid als Stellendamse polder. De polder werd verdeeld onder de particulieren en er werd een dorpje in gesticht; Stellendam.

Tussen 1846 en 1945 (toen werd de Grote Kroningspolder aangedijkt), zijn er tussen Stellendam en Dirksland voortdurend nieuwe gorzen ingedijkt. In 1956 is het Zuiderdiep aan de oostzijde afgedamd, waardoor de aanslibbing nog sneller geschiedde. In het kader van de Deltawerken is er tussen de Haringvlietdam en de sluis van de Dirkslandse haven een dijk aangelegd waarna behalve de Scheelhoek aan de Noordzijde van het Zuiderdiep ook een groot deel ten zuiden van water droog viel. De Zuiderdieppolder was in 1968 een feit en het in cultuur brengen liet niet lang op zich wachten. In dit grootschalige nieuwe landbouwgebied werden drie nieuwe boerderijen gebouwd. De Zuiderdieppolder is tot nu de laatste ingedijkte polder van Goeree-Overflakkee.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zonsondergang Stellendam Zuiderdiep Zonsondergang Stellendam Zuiderdiep Zonsondergang Stellendam Zuiderdiep

9 reacties op “Zonsondergang Stellendam Zuiderdiep”

Deze foto’s is echt genieten. Wat maakt jij mooie foto’s. Echt puur genieten hier. Molen ben ik dol op. Prachtig!!! Vooral mooie kleuren.
Fijne avond gewenst.

Een molen is altijd een blikvanger, maar een witte molen valt helemaal op.
Geen geknotte wilgen dit jaar?
Je had weer een mooi plekje gekozen voor deze prachtige zonsondergang.

Reacties zijn gesloten.