Categorieën
Slide Zomer Zonsopkomst

Zonsopkomst Grevelingenmeer

Zonsopkomst Grevelingenmeer

Grevelingendam, Port Zélande en omgeving

Sunrise Grevelingenmeer


Foto’s: © Bram van Broekhoven

De Grevelingen (thans het Grevelingenmeer) is een voormalige zeearm van de Noordzee, gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van de provincies Zuid-Holland en Zeeland. In het kader van de Deltawerken werd de Grevelingen door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van zee afgesloten.

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa, en is vooral van belang voor de watersport en recreatie. Het zoutgehalte van het Grevelingenmeer wordt op peil gehouden door de Brouwerssluis, een doorlaatsluis in de Brouwersdam, waarmee zeewater ingelaten wordt.

Een gebied met een oppervlakte van 13.872 ha is aangemerkt als beschermd Natura 2000-gebied
Bron: Wikipedia

De Grevelingendam is een dam tussen Schouwen-Duiveland (Zeeland) en Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland). De dam is het vierde bouwwerk van de Deltawerken.

De bouw van de 6 kilometer lange dam begon in 1958. De dam is gedeeltelijk met een kabelbaan gebouwd, die vanaf een hoogte stenen liet vallen op de plaats waar de dam moest ontstaan. Door verschillende tegenslagen heeft de bouw van de dam ongeveer 7 jaar geduurd. Pas op 1 april 1965 kon de dam geopend worden door minister van Verkeer en Waterstaat Jan van Aartsen.

Door de latere bouw van de Brouwersdam ontstond het Grevelingenmeer dat een populaire watersportplaats is geworden, onder meer voor sportduikers en (beginnende) zeekajakkers. Via de Grevelingensluis bij Bruinisse komt de scheepvaart op het Krammer.

De N59 loopt over de Grevelingendam. Over de Grevelingsluis is voor het drukke verkeer over de N59 een tweede brug aangelegd. Hierdoor kan het verkeer blijven doorstromen, als één van de bruggen geopend is.

Dichtbij het Zuid-Hollandse uiteinde van de Grevelingendam sluit de Philipsdam aan op de Grevelingendam.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

Zonsopkomst Grevelingenmeer Zonsopkomst Grevelingenmeer Zonsopkomst Grevelingenmeer

8 reacties op “Zonsopkomst Grevelingenmeer”

Wat een fantastische reeks foto’s! Een zeer knappe zonsopgang en wat een knappe foto’s. Dat de wereld zo mooi kan zijn.

Reacties zijn gesloten.