Categorieën
Goeree-Overflakkee Herfst Slide Zonsopkomst

Zonsopkomst Haringvliet

Zonsopkomst Haringvliet

Sunrise Haringvliet

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Het Haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee, in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten en de Hoeksche Waard in het noorden, en Goeree-Overflakkee in het zuiden. In 1970 werd het Haringvliet in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten en werd er bij de dam de Goereese sluis aangelegd voor de scheepvaart. Van de Hoeksche Waard naar het Hellegatsplein loopt de Haringvlietbrug. In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Het Spui mondt erin uit tussen de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

Ontstaansgeschiedenis

Voor 1200 waren Voorne en Flakkee één eiland. In 1216 doorbrak een stormvloed echter de natuurlijke duinenkust. Er ontstond een geul die zich al snel een steeds langere weg door het veen baande. De geul diepte uit en ontwikkelde zich al snel tot een steeds bredere zeearm, die zich allengs verder landinwaarts uitstrekte. Na ruim dertig jaar werd rond 1250 de Striene, een nu niet meer bestaande vertakking van de Schelde richting de Maas bereikt. De nieuwe zeearm breidde zich ook ten oosten van de Striene uit, waar het Wijvekeen, de voorloper van het Hollandsch Diep, werd gevormd.[1].

De naam Haringvliet treft men in 1315 voor het eerst in de schriftelijke bronnen aan. Het Haringvliet werd echter eeuwenlang Flakkee genoemd. Pas in de 19e eeuw werd de naam Haringvliet algemeen.
Bron: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

10 reacties op “Zonsopkomst Haringvliet”

Dank je Jan, het is echt een hardnekkige ontsteking in de luchtwegen. Ben sinds gisteren na al een paar dagen antibiotica ook nog aan de prednison, hopelijk gaat dat wel aanslaan, kan bijna niet meer slikken.

Man man, wat schotel je ons weer een mooie serie voor. Mede onder invloed van het prachtige licht is de ene foto nog mooier dan de andere.
Ik begrijp, dat je nog steeds kwakkelt met je gezondheid. Van harte beterschap!

dag Bram, wat mooi deze serie, dat zal je zieke hoofd wel goed doen toch,
ik hoop dat je snel weer de oude bent,

aan het mooie weer zal het niet liggen

En alweer tover je ons een prachtige fotoserie van de zonsopkomst voor. Wat een fantastische kleuren. Prachtige wolken op foto 5 en alles in goud gehuld op foto 6, echt genieten!

Reacties zijn gesloten.