Categorieën
Goeree-Overflakkee Slide Winter Zonsopkomst

Zonsopkomst Haringvliet Januari

Zonsopkomst Haringvliet Januari

Sunrise Haringvliet January 2014

5X7D1218

5X7D1224

5X7D1227

5X7D1231

5X7D1234

5X7D1250

Zonsopkomst

Zonsopkomst, soms (minder juist) zonsopgang genoemd, is het moment waarop het eerste stukje van de zon boven de oostelijke horizon verschijnt.

Door breking in de atmosfeer ziet men de zon hoger dan ze in werkelijkheid staat, en door reflectie is het al licht voordat de zon zichtbaar wordt. De ochtendschemering of dageraad is de periode tussen het verschijnen van het eerste licht en het moment dat de zon zelf boven de horizon uitkomt. De zonsopkomst wordt vaak gezien als het begin van de dag. De nacht daarentegen begint pas als de zon helemaal onder de westelijke horizon verdwenen is.

Zichtbare verschijnselen bij zonsopkomst

De lucht is bij een laag staande of opkomende zon vaak rood of oranje gekleurd door het effect van Rayleighverstrooiing. Bij een hoog staande zon wordt door deeltjes in de atmosfeer blauw licht verstrooid waardoor wij de hemel overdag als blauw zien. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon zodat de zon een iets gelere kleur krijgt. Echter bij een laag staande zon wordt ook het rode licht verstrooid wat de hemel rond en lager dan de zon rood kleurt. Overigens is dit effect beter bij zonsondergang te zien doordat de lucht aan het einde van de dag meer stof bevat waardoor de verstrooiing sterker is.

Een oud boerengezegde luidt: ochtendrood, water in de sloot; (een rode zonsopgang is een teken dat er neerslag op komst is) en De morgenstond heeft goud in de mond (vroeg opstaan is veel waard).

Bron en meer info: Wikipedia


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Zonsopkomst Haringvliet Januari”

Reacties zijn gesloten.