Categorieën
Goeree-Overflakkee Slide Zonsopkomst

Zonsopkomst Herkingen Grevelingen

Zonsopkomst Herkingen Grevelingen

In December leek het een goede ochtend voor een zonsopkomst.
Het idee was om in Herkingen aan het strandje te fotograferen.
Dus op tijd uit bed ontbijten en op weg naar Herkingen.

Herkingen

Herkingen is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1.225 inwoners (2019) en is gelegen aan het Grevelingenmeer.

Gemeente Goeree-Overflakkee.

Tot 1966 was het een zelfstandige gemeente; in dat jaar ging het samen met de gemeente Melissant op in de gemeente Dirksland. In 2013 ging Dirksland op in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Molen en Kerken

In het dorp zijn de molen De Dankbaarheid (1841), de Hervormde Kerk en de Visbank (1754) te vinden.

Naast de Hervormde Kerk is er ook een kleine Hersteld Hervormde Kerk te vinden die haar diensten belegd in de aula van de Christelijke School.

Verder is er ook een Gereformeerde Gemeente te vinden. Alle drie de kerken zijn kleine gemeenten.

Vakantiepark

Het dorpje heeft ook een vakantiepark en twee havens, waarvan één commercieel en één als vereniging.

Over het algemeen zijn er in de zomer veel Duitse toeristen. Er is ook een voetbalvereniging: Herkingen ’55
Bron: Wikipedia

Grevelingenmeer

De Grevelingen (thans het Grevelingenmeer) is een voormalige zeearm van de Noordzee, gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van de provincies Zuid-Holland en Zeeland.

Deltawerken

In het kader van de Deltawerken werd de zeearm, het Brouwershavense gat, door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van zee afgesloten.

Afsluiting

Na de afsluiting werd het Grevelingenmeer het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het is vooral in gebruik als plek voor watersport en andere recreatie.

Zoutgehalte

Het zoutgehalte van het Grevelingenmeer wordt op peil gehouden door de Brouwerssluis, een doorlaatsluis in de Brouwersdam, waarmee zeewater ingelaten wordt.
Bron: Wilkipedia

Windpark Krammer

Windpark Krammer is een nieuw windpark in Zeeland op en rond de Krammersluizen in de Philipsdam. Het park bestaat uit 34 turbines met een totaal vermogen van 102 MW.

Het is het grootste particuliere windpark en daarmee het grootste burgerinitiatief van Nederland. De bouw is in 2016 gestart en is in 2019 afgerond. Op 15 mei 2019 werd het park officieel geopend door Koning Willem-Alexander

Zeewind en Deltawind

Het windpark is ontwikkeld door de coöperaties Zeewind en Deltawind, met in totaal 4000 leden in de provincie Zeeland en het eiland Goeree-Overflakkee. Vier bedrijven, AkzoNobel, DSM, Google Inc. en Philips, hebben contracten gesloten om alle stroom af te nemen.

Type Enercon E-115

De 34 windmolens zijn van het type Enercon E-115 met een vermogen van 3 MW per stuk. In 2017 leverden de eerste windturbines al elektriciteit, maar het hele project is in 2019 afgerond.
Bron en meer info: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Zonsopkomst Herkingen Grevelingen Zonsopkomst Herkingen Grevelingen

14 reacties op “Zonsopkomst Herkingen Grevelingen”

Het is weer schitterend om te zien! Voor mij blijft het raar om die namen van de wateren te zien aangezien ze die hier als straatnamen gebruiken 😉 Zelf woon ik aan de Gender. De Krammer is hier ook vlakbij evenals de Grevelingen.
Foto 8 kan ik niet zien, ik weet niet of dat aan mijn computer ligt?

Aha, daar hebben we weer de fotograaf met het statief in het water. 🙂
Mooi al die steeds veranderende kleuren in deze serie.
Ik vind de tussendoortjes van de boerenkar en vrouw met hond ook heel mooi.

Hoi Bram,
ook dit is weer geweldig om te zien. Wat een prachtige zonsopkomst en wat weer mooi vereeuwigd. Voorheen fotografeerde ik dit ook wel eens maar dit is er de laatste jaren wel bij ingeschoten. Gelukkig kan ik hier mijn hart ophalen 😀

Groetjes, Helma

Mooie serie Bram. Als we van tevoren hadden geweten dat dit soort omstandigheden zeer zeldzaam zouden zijn deze winter hadden we nog wel een paar extra foto’s gemaakt 😉

Mooie, kleurrijke zonsopkomst weer. Vooral de blauwtinten in het water doen het erg goed. De langere sluitertijd en het lage camerastandpunt leveren daarbij op een aantal foto’s een fraaie bonus op.

Nou Bram, Wat een prachtige palet van kleuren heb je weer gegeven van opkomende zon. Ja wie vroeg opstaat zie heel veel. Windmolens hou ik nog steeds niet van, doen natuur meer kwaad dan goed.

Gezellig om samen op stap te gaan hé Bram, die man is wel een lefgozer om camera op statief in het water te zetten 🙂
ik geloof dat ik het toch maar héél goed vast zou houden 🙂

steeds als ik denk het kan niet mooier, is het tóch weer mooier nu met die strepen in de lucht, echt gaaf

Herkingen Grevelingen is zeker mooi om zonsopgang te zien. Ben je dan vroeg wakker Bram. Windpark zie veel windmolen. Wat heb jij mooie foto’s kunnen maken. Prachtig kleuren. Vraag me af foto 3 dat jij bent in de water staan te fotograferen? Of is iemand ander? Je maakt geweldig foto’s. Is je duidelijk te zien. Groetjes,

Reacties zijn gesloten.