Categorieën
Bloemen Lente Slide Zonsopkomst

Zonsopkomst koolzaad Mildenburg

Zonsopkomst, koolzaad, Mildenburg

Lente Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten

Sunrise, rapeseed, Spring Voorne-Putten Mildenburg

Koolzaad (Brassica napus) is een een- of tweejarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant lijkt veel op raapzaad (Brassica rapa subsp. oleifera). Het koolzaad bloeit echter iets later, en is hiervan ook te onderscheiden doordat bij het koolzaad de knoppen van de ongeopende bloemen hoger zitten dan de bloemen, terwijl bij het raapzaad de bloemen de knoppen bedekken. Koolzaad kan zowel zichzelf bestuiven als door bijen of hommels bestoven worden.

Koolzaad komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van de Middellandse Zee waar de olie werd gebruikt voor consumptie en als lampolie. In India komt koolzaad rond 2000 v. Chr. al voor. De Romeinen kenden de plant. In Midden-Europa komt de plant sinds de veertiende eeuw voor Vanaf de zeventiende eeuw wordt er een grotere oppervlakte koolzaad verbouwd en is koolzaad het belangrijkste oliegewas in Nederland en Noord Duitsland[3]. In het begin werd de olie echter vooral in olielampen gebruikt. Vanaf het begin van de negentiende eeuw werd de olie ook meer en meer voor voedingsdoeleinden gebruikt. De olie smaakte echter bitter vanwege het hoge gehalte aan erucazuur, waardoor het gebruik voornamelijk beperkt bleef tot lampolie, smeermiddel in stoommachines en voor de productie van zeep. Door het hoge gehalte aan erucazuur was koolzaad ook ongeschikt als veevoer. In de beide wereldoorlogen werd de teelt in Duitsland sterk uitgebreid, vooral voor de productie van margarine.
Bron: Wikipedia

Landgoed Mildenburg Oostvoorne
Niet ver van Bezoekerscentrum Tenellaplas en de Duinen van Oostvoorne ligt in het centrum van het dorp nóg een bijzonder natuurgebied.
Groot is het niet (zo’n 30 hectare), maar je kunt er wel van alles beleven!

Dat dit ooit een imposant landgoed was (vanaf de 18e eeuw) kun je nog zien aan de lanen waar een deel van is overgebleven.
De grote hoofdlaan is nog steeds indrukwekkend, vooral na het onderhoud dat hieraan is verricht door het Zuid-Hollands Landschap.
Er was zelfs een doolhof naar het voorbeeld van het labyrint van Versailles!
Verder kun je hier nog een oude “leimuur” zien, een 50 meter lange muur die de moestuin beschermde tegen de zilte en kille zeewind en die fruitbomen steun gaf.
In de stinsentuin (of stinzentuin) van Mildenburg kun je in de bloeitijd genieten van bloemenpracht.
Op de prachtige website van deze tuin kun je veel informatie vinden over de stinsenplanten en hun bloeiperiodes.
Bron: ZuidHollands landschap

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zonsopkomst koolzaad Mildenburg Zonsopkomst koolzaad Mildenburg Zonsopkomst koolzaad Mildenburg

10 reacties op “Zonsopkomst koolzaad Mildenburg”

Het is wederom een schitterende serie. De ene foto is nog mooier dan de andere. De imker die aan het werk is dat is een bijzonder gezicht. Daar zou je al een serie aan kunnen wijden.

Hoi Bram,
dit is toch echt super genieten van niet alleen een hele mooie zonsopkomst maar ook van de bloemenvelden.
De tulpenvelden komen zo in een prachtig licht en ook de bloemen zoals fluitekruid zijn echt schitterend om te zien. Het gele koolzaad vind ik sowieso altijd erg mooi. Hier staan de dijken er dan vol mee en ook vele bermen in de polder. het geeft echt zo;n zomers gevoel.
Prachtige serie die ik met veel genoegen heb bekeken.

Groetjes, Helma

Wauw wat is dit heel mooi om te zien. Zonsopkomst is altijd indrukwekkend om te zien. Bloemen in de natuur lijkt wel bloemen zee. Zo mooi van jou foto’s. Je hebt heerlijk gewandeld in de natuur. Ik heb je foto’s genoten.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

wat een prachtig landgoed Bram, temidden van de daslook, daar wordt j e vrolijk van hé 🙂
dat koolzaad is ook geweldig hé
héél fotogeniek weertje ook

een prachtige voorjaarsserie Bram..

koolzaad zie je bij ons niet veel, het gewas dient al groenbemesting..

de foto van de boshyacint heeft hier mijn voorkeur

prettige dag

Zo mooi Bram… die lichtval… genieten!
Foto 11 met de bijenkorfen… I ❤️ bees
Lieve geniet groetjes van Anna

Reacties zijn gesloten.