Categorieën
Slide Zomer Zonsopkomst

Zonsopkomst Springersdiep Ouddorp

Zonsopkomst Springersdiep Ouddorp

Sunrise Springersdiep Ouddorp

Wilde toch weer eens een zonsopkomst fotograferen,
de wekker op 5 uur gezet in de hoop dat het mooi zou worden die ochtend.
Ik had geluk die dag de lucht was bij aankomst al heel mooi aan het kleuren,
heb onderstaande foto’s gekozen voor dit blog van die ochtend

Brouwersdam
De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken.
De Brouwersdam sluit het Brouwershavense Gat af.
Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer.

Al in 1965 was de Grevelingendam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gereedgekomen. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee stonden nog in verbinding met de Noordzee. De stormvloeden konden hier dus hoger oplopen, daarom werden de dijken aan de zuidkant van het eiland in 1965 verhoogd. Om de periode van hogere vloedstanden te verkorten is direct na de sluiting van de Grevelingendam begonnen met de bouw van de Brouwersdam. Na ruim zes jaar, in het voorjaar van 1971, is deze dam gesloten. Tussen 1964 en 1971 hebben zich enkele zeer hoge waterstanden voorgedaan. In november 1966 bleef het water hier slechts enkele centimeters beneden het peil van 1 februari 1953.

Met de bouw van de zes kilometer lange dam werd in 1962 begonnen. De zeearm tussen Goeree en Schouwen was hier tot 30 meter diep. Evenals bij andere dammen werden er caissons met gaten neergelaten, waardoor de getijden tijdens de bouw van de dam door konden gaan. Hiermee werd voorkomen dat in het steeds kleiner wordende gat een te sterke stroming zou ontstaan. Deze methode werd gebruikt voor het noordelijk sluitgat De Kous (in het Springersdiep).

Naast de caissons is voor het zuidelijke sluitgat, het Brouwershavense Gat, gebruikgemaakt van een kabelbaan. Vanaf een kabelbaan werden grote blokken beton in de geul gestort, waarover vervolgens zand werd gespoten. De geul was lokaal te diep en het water stroomde te hard voor de methodes met de caissons. Nadat alle caissons neergelaten waren, werden de gaten met schuiven gedicht.

In de kale haven Springersdiep is slechts een steiger voor passanten. Aan de zuidzijde ligt een gebied voor snelle motorboten.
Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zonsopkomst Springersdiep Ouddorp Zonsopkomst Springersdiep Ouddorp Zonsopkomst Springersdiep Ouddorp

10 reacties op “Zonsopkomst Springersdiep Ouddorp”

Nee echt….. wat een onwijs mooie foto’s van deze zonsopkomst!!! Het begin met de prachtige roze kleuren en daarna die gouden vuurgloed is werkelijk fantastisch om te zien!!! Ik heb de foto’s eerst zo bekeken en daarna nog in de vergroting. Werkelijk een geweldige serie. Mijn complimenten voor deze fraaie reeks!

Groetjes, Helma

Je hebt je wekker niet voor niets gezet! Het is een prachtige serie geworden. Het is dat ik ‘s ochtends mijn bedje nog zo lekker vind, maar eigenlijk vind ik een zonsopkomst mooier dan een zonsondergang.

Wauw wat is dit heel mooie foto’s gemaakt. Zonsopkomst hebben geweldig kleuren. Echt genieten hier. Je woont zeker vast dichtbij water.
IK heb je foto’s genoten. Fijne week.En groetjess,

Reacties zijn gesloten.