Categorieën
Goeree-Overflakkee Portfolio Slide Zonsopkomst

Zonsopkomst Springersdiep

Zonsopkomst Springersdiep

Sunrise Springersdiep

Zonsopkomst Springersdiep

Zonsopkomst Springersdiep

Zonsopkomst Springersdiep

Zonsopkomst Springersdiep

5X7E3088

5X7E3091

5X7E3095

5X7E3099

Foto’s: © Bram van Broekhoven

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Brouwersdam sluit het Brouwershavense Gat af. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer.

Al in 1965 was de Grevelingendam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gereedgekomen. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee stonden nog in verbinding met de Noordzee. De stormvloeden konden hier dus hoger oplopen, daarom werden de dijken aan de zuidkant van het eiland in 1965 verhoogd. Om de periode van hogere vloedstanden te verkorten is direct na de sluiting van de Grevelingendam begonnen met de bouw van de Brouwersdam. Na ruim zes jaar, in het voorjaar van 1971, is deze dam gesloten. Tussen 1964 en 1971 hebben zich enkele zeer hoge waterstanden voorgedaan. In november 1966 bleef het water hier slechts enkele centimeters beneden het peil van 1 februari 1953.

Met de bouw van de zes kilometer lange dam werd in 1962 begonnen. De zeearm tussen Goeree en Schouwen was hier tot 30 meter diep. Evenals bij andere dammen werden er caissons met gaten neergelaten, waardoor de getijden tijdens de bouw van de dam door konden gaan. Hiermee werd voorkomen dat in het steeds kleiner wordende gat een te sterke stroming zou ontstaan. Deze methode werd gebruikt voor het noordelijk sluitgat De Kous (in het Springersdiep).

Bron en meer info: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

10 reacties op “Zonsopkomst Springersdiep”

Wat een schitterende beelden Bram!
Prachtige kleurenpaletten, ga hier maar eens tussen kiezen, een onmogelijke opdracht, chapeau man!
Groetjes

gossiemijne bram
dit is een blog om in te lijsten, dat mag compleet aan de muur,
de hele vroege morgen heeft wel een fotogeniek uiterlijk hé, prachtig.

Reacties zijn gesloten.