Categorieën
Haven Herfst Portfolio Slide Zonsopkomst

Zonsopkomst Stellendam Haven

Zonsopkomst Stellendam Haven

Sunrise Stellendam Port

Stellendam

Stellendam is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 3470 inwoners (1 januari 2007). Stellendam ligt aan de Provinciale weg 215. Vanaf grote afstand is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam te zien.

Op enkele kilometers afstand ligt de Deltahaven, de thuishaven van de vissersschepen uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam; in totaal gaat het om zo’n 50 kotters. In Stellendam is ook een visafslag gevestigd. De oorspronkelijke haven van Stellendam verloor grotendeels haar functie door de Deltawerken. Bij de haven ligt de Goereese sluis.

Stellendam is een relatief jong dorp; de polder waarin het gelegen is is pas halverwege de 18e eeuw drooggelegd. Wel heeft er rond 1220 nabij de huidige locatie van Stellendam een eiland gelegen, Zomerland. Na de aanleg van de Statendam tussen Westvoorn en Overflakkee in 1766 (zie artikel: Westvoorn) konden de gronden ten noorden van de dam al snel bedijkt worden. In 1769 werd het besluit genomen voor de indijking van de gorzen aan de kant van het eiland Goeree, de Adrianapolder. In 1780 werden alle gorzen tussen Goeree en Overflakkee in een keer ingedijkt, waardoor de Eendragtspolder ontstond, in de volksmond aangeduid als Stellendamse polder. De polder werd verdeeld onder de particulieren en er werd een dorpje in gesticht; Stellendam.

Tussen 1846 en 1945 (toen werd de Grote Kroningspolder aangedijkt), zijn er tussen Stellendam en Dirksland voortdurend nieuwe gorzen ingedijkt. In 1956 is het Zuiderdiep aan de oostzijde afgedamd, waardoor de aanslibbing nog sneller geschiedde. In het kader van de Deltawerken is er tussen de Haringvlietdam en de sluis van de Dirkslandse haven een dijk aangelegd waarna behalve de Scheelhoek aan de Noordzijde van het Zuiderdiep ook een groot deel ten zuiden van water droog viel. De Zuiderdieppolder was in 1968 een feit en het in cultuur brengen liet niet lang op zich wachten. In dit grootschalige nieuwe landbouwgebied werden drie nieuwe boerderijen gebouwd. De Zuiderdieppolder is tot nu de laatste ingedijkte polder van Goeree-Overflakkee.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zonsopkomst Stellendam Haven Zonsopkomst Stellendam Haven Zonsopkomst Stellendam Haven

11 reacties op “Zonsopkomst Stellendam Haven”

Oooohh, ik zit hier zoooo te genieten. Wat heb je mooie plekjes om je heen en je weet ze ook zo goed en op het juiste moment te benutten met je camera.

Hoi Bram,
werkelijk prachtige platen!
Die eerste met de boten zijn werkelijk zo mooi dat je daar gewoon naar blijft kijken. Je kan er ook puzzels van laten maken.
De serie van de mist en de natuur met herfstbeelden zijn ook al zo mooi. Die eerste foto is echt een juweeltje zeg! Ik heb hier echt onwijs zitten genieten.

Groet, Helma

Het eerste ochtendlicht, een vrijwel roerloos wateroppervlak en wat mist, een veel mooiere combinatie kan het niet worden. Je hebt er weer een erg mooie en sfeervolle serie van gemaakt.

Stellendam Haven is daar mooi om te zien. Schepen ziet prachtig uit in de verte om te varen. Heel mooi Bram. Oosterschelde 1918… Landschappen indrukwekkend. Je ziet mist op de foto’s. IK heb je foto’s genoten. Spinnenwebben heb jij mooi fotografeert. Fijne week gewenst. En groetjes van ons.

Reacties zijn gesloten.