Categorieën
Goeree-Overflakkee Herfst Slide Zonsopkomst

Zonsopkomsten November 2019

Zonsopkomsten November 2019

Zonsopkomst

Zonsopkomst of zonsopgang is het moment waarop het eerste stukje van de zon boven de oostelijke horizon verschijnt.

Ochtendschemering of dageraad

Door breking in de atmosfeer ziet men de zon hoger dan ze in werkelijkheid staat, en door reflectie is het al licht voordat de zon zichtbaar wordt. De ochtendschemering of dageraad is de periode tussen het verschijnen van het eerste ochtendlicht en het moment dat de zon zelf boven de horizon uitkomt. De zonsopkomst wordt vaak gezien als het begin van de dag. Als het tijdstip waarop de nacht begint geldt daarentegen pas het moment dat de zon helemaal onder de westelijke horizon verdwenen is.

Zichtbare verschijnselen bij zonsopkomst

De lucht is bij een laag staande of opkomende zon vaak rood of oranje gekleurd door het effect van Rayleighverstrooiing. Bij een hoog staande zon wordt door deeltjes in de atmosfeer blauw licht verstrooid waardoor wij de hemel overdag als blauw zien. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon zodat de zon een iets gelere kleur krijgt. Echter bij een laag staande zon wordt ook het rode licht verstrooid wat de hemel rond en lager dan de zon rood kleurt. Overigens is dit effect beter bij zonsondergang te zien doordat de lucht aan het einde van de dag meer stof bevat waardoor de verstrooiing sterker is.

Bron: Wikipedia

Foto Galerij

Foto’s van zonsopkomsten in November.
1e 5. van 4 November – 2e 5. van 8 November en 10. van 20 November.

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot bekijkt staat er soms ook nog extra info bij de foto.
Het is heel bewerkelijk om extra info toe te voegen 😳
If you view the photo enlarged, there is sometime also extra info with the photo.

It is very laborious to add extra info 😳

Zonsopkomsten November 2019 Zonsopkomsten November 2019

10 reacties op “Zonsopkomsten November 2019”

Jouw vroege opstaan in november heeft een schitterende serie zonsopkomsten opgeleverd Bram. Erg mooi, vooral die met sterretjes van lichten door de langere sluitertijden.

Hoi Bram,
wat een schitterende foto’s van deze luchten. De kleuren zijn echt adembenemend en ik kan dan ook werkelijk uren naar dit soort luchten kijken.
De foto’s van je zonsopkomsten zijn ook al zo spectaculair. Ik heb werkelijk met lichtelijke (gezonde) jaloezie naar deze fraaie beelden zitten kijken. Echt klasse!@

Groet, Helma

Mooie serie weer. hoewel het deze winter nog niet echt koud is geweest, ademen verschillende foto’s toch een fijne winterse sfeer. Het zal vast enkele keren ‘koude handenwerk’ geweest zijn. 🙂

Reacties zijn gesloten.