Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)

Wordt vervolgt!

Op 11 oktober een bezoek gebracht aan het Zuiderzeemuseum, en heb daar heel veel foto’s gemaakt.
Te veel om ze allemaal in één blog te laten zien, heb een selectie gemaakt en ben op vier blogs uitgekomen.

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee) in beeld worden gebracht. Het museum bestaat sinds 1948. Het is in 1983 uitgebreid met een groot buitenmuseum waar dorpen en gebouwen zijn herbouwd.

De aanzet tot het stichten van het Zuiderzeemuseum was een tentoonstelling die rond 1930 gehouden werd in het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. In deze Zuiderzeevisscherij-tentoonstelling werden huisjes van karton opgezet en er liepen originele bewoners in klederdracht rond uit de echte dorpen van rond de Zuiderzee.

Op 1 juli 1950 werd het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Het Peperhuis was het eerste van de rij panden die later volgden. Bouma keek toen al verder en wilde graag dat er op termijn ook een buitenmuseum gerealiseerd zou worden. Vlak nadat het genoemde Koninklijk Besluit was ontvangen, begon er al een correspondentie op gang te komen met gemeenten die langs de voormalige Zuiderzee liggen en waarvan bekend was dat er panden uit het stadsbeeld zouden gaan verdwijnen.

Het Buitenmuseum is opgedeeld in vijf verschillende buurten. Centraal staat een dorp, aangelegd naar situaties van dorpen rond de Zuiderzee met voornamelijk authentieke (en enkele gekopieerde) panden uit het voormalig Zuiderzee- en Waddengebied, Op het terrein van het Buitenmuseum is een natuurterrein aangelegd, dit begint ter hoogte van de kalkovens. In het natuurgebied is onder andere de contour van een Eendenkooi aangelegd. Herkenbaar is het kooibos, de kooiplas, vier vangpijpen en een kooihuisje.

Bron en meer info: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)

10 Responses to “Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)”

 1. Helma schreef:

  Hoi Bram,
  had ik dat geweten dat je naar Enkhuizen kwam. Daar woon in uiteraard hahahaha…… Wat een mooie foto’s laat je zien en het museum is ook echt meer dan de moeite waard. Wist je dat ik al 20 jaar in Enkhuizen woonde en dat ik er nog nooit was geweest (en dat terwijl ik er 1 km vanaf woonde (er is nl nog een ingang).
  Prachtige serie en heel waardevol.
  Het is leuk om dit museum eens door de ogen van een ander te zien.

  Groet, Helma

 2. Yova schreef:

  Prachtig foto’s uit Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Wat zien de mensen mooie kledingdrachten hebben aan. Het lijkt me wel leuk daar om te kijken hoe mensen leven. Kapitein ziet ook geweldig. Lopen mensen altijd zo? Of is het tijdelijk. Schepen staat mooi op de foto’s Bram. Je hebt heerlijk wezen wandelen. Ik heb hier genoten van je foto’s en omgeving. Fijne zondag. Groetjes J&F.

 3. Berend schreef:

  Prachtige opnames Bram. Leuk dat er figuranten in de kleding van destijds rond lopen. Ben benieuwd naar de volgende afleveringen.

 4. jetske schreef:

  We zijn er jaren geleden ook eens geweest, bedenk ik me nu.
  Jij hebt er een mooie serie van gemaakt met deze opbouw. Ik wist niet dat er figuranten rondliepen. Of zijn dit poppen?
  P.s. sinds kort moet ik iedere keer opnieuw mijn gegevens invullen. Weet jij hoe dat kan?

 5. Nieske schreef:

  Hoi Bram…
  een mooie serie van vervlogen tijden, ben er ooit ook eens geweest maar is al weer zo lang geleden! een mooie serie foto’s laat je zien en altijd zo als we van je gewend zijn! Prachtige blog van het museum

  groet en fijn weekend Nieske

 6. klaproos schreef:

  wat een prachtige plek om doorheen te wandelen met je camera Bram, het was er niet druk 🙂
  fijn voor jou hé
  schitterende plaatjes heb je er geschoten

 7. Mooie serie weer, Bram. Ik ben één keer in het Zuiderzeemuseum geweest met een personeelsuitstapje. Dat zal toch zeker 25 tot 30 jaar geleden zijn. Ik kan me er dan ook niet zo gek veel meer van herinneren. Misschien moeten we volgend jaar nog eens de oversteek maken vanuit Stavoren. Wat me het meest is bijgebleven, is het oude schooltje.
  Kalkovens hebben er vroeger rond mijn woonplaats ook veel gestaan.

 8. Wat een mooie sfeerfoto`s van dit bijzondere buitenluchtmuseum

 9. willy schreef:

  prachtige opnames Bram

  ik kan me niet herinneren al kalkovens gezien te hebben

  ik kijk al uit naar het vervolg

  groeten

 10. Ank schreef:

  Prachtige foto´s van een museum dat ik wel ken, ben er meerdere malen geweest maar heb het nog nooit zo rustig meegemaakt. Leuk die mensen die in kleding uit vroegere tijden rondlopen dat maakt het heel echt.

Bedankt voor uw bezoek en reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

comments-bottom