Categorieën
Historisch Slide

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II)

wat ging vooraf:

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)

Wordt vervolgt!

Op 11 oktober een bezoek gebracht aan het Zuiderzeemuseum, en heb daar heel veel foto’s gemaakt.
Te veel om ze allemaal in één blog te laten zien, heb een selectie gemaakt en ben op vier blogs uitgekomen.
Ik post dan ook een paar blogs meer dan gewoonlijk van één per week.

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee) in beeld worden gebracht. Het museum bestaat sinds 1948. Het is in 1983 uitgebreid met een groot buitenmuseum waar dorpen en gebouwen zijn herbouwd.

De aanzet tot het stichten van het Zuiderzeemuseum was een tentoonstelling die rond 1930 gehouden werd in het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. In deze Zuiderzeevisscherij-tentoonstelling werden huisjes van karton opgezet en er liepen originele bewoners in klederdracht rond uit de echte dorpen van rond de Zuiderzee.

Op 1 juli 1950 werd het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Het Peperhuis was het eerste van de rij panden die later volgden. Bouma keek toen al verder en wilde graag dat er op termijn ook een buitenmuseum gerealiseerd zou worden. Vlak nadat het genoemde Koninklijk Besluit was ontvangen, begon er al een correspondentie op gang te komen met gemeenten die langs de voormalige Zuiderzee liggen en waarvan bekend was dat er panden uit het stadsbeeld zouden gaan verdwijnen.

Het Buitenmuseum is opgedeeld in vijf verschillende buurten. Centraal staat een dorp, aangelegd naar situaties van dorpen rond de Zuiderzee met voornamelijk authentieke (en enkele gekopieerde) panden uit het voormalig Zuiderzee- en Waddengebied, Op het terrein van het Buitenmuseum is een natuurterrein aangelegd, dit begint ter hoogte van de kalkovens. In het natuurgebied is onder andere de contour van een Eendenkooi aangelegd. Herkenbaar is het kooibos, de kooiplas, vier vangpijpen en een kooihuisje.

Bron en meer info: Wikipedia

 

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II)

11 reacties op “Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II)”

Deze is ook alweer zo mooi vastgelegd. Zoals ik in het blog hieronder al schreef vind ik het echt heel leuk om het museum nu eens door de ogen van een ander te zien.
Heerlijk en hele sfeervolle platen van dit unieke stukje Enkhuizen 😉

Groetjes,Helma

Ook dit is weer een fraaie serie met veel voor mij bekende plekjes. Ik blijf me verbazen over de veelheid aan figuranten, ik kan me nog wel de apotheker herinneren, daar kwamen we niet meer van af *lol*

Weer een mooie 2de serie Bram, kan me er toch niet meer zoveel van herinneren, het klaslokaaltje weet ik nog wel!
mooie foto’s van de personen en de foto van de fruitboot vind ik ook erg gaaf! heel fraaie blog!!

Mooie en knappe serie weer, Bram. Ik heb geen enkel storend modern element kunnen ontdekken. Het is echt alsof je terug stapt in de tijd. De mensen in klederdracht maken dat beeld helemaal af. Ik kan me niet herinneren dat er tijdens mijn bezoek aan het museum ook figuranten in klederdracht rondliepen.

Ook dit is weer een prachtige serie.
Dank voor je antwoord. Zijn deze figuranten er altijd tijdens openingstijden of tijdens bepaalde dagen?
Een gouden idee om dit museum te bezoeken in de herfst, de herfstkleuren geven de serie een meerwaarde.

Ik heb nu inmiddels wel mijn juiste e-mailadres ingevoerd zodat mijn Gravatar wel weer zichtbaar is. Maar nu moet ik nog iedere keer de gegevens invoeren.

Wat is daar beleven om te kijken. Kolen heeft toen onze ouders van vroeger ook meegemaakt. Kolen stond achtertuin. Dat weet ik nog goed. Je foto’s serie heb je mooie foto’s gemaakt. Appels ziet daar heel goed uit. Appelmanden stonden in bood als goed ziet op de foto’s. Vraag me af waarom net overheen aangespannen? Echt schitterend omgeving. Schoolbanken ziet van vroeger leuker uit dan nu. Echt ouderwets. Prachtig!!! IK heb hier genoten.
Fijne week gewenst.
Groetjes,

Reacties zijn gesloten.