Categorieën
Historisch Slide

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III)

wat ging vooraf:

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II)

Wordt vervolgt!

Op 11 oktober een bezoek gebracht aan het Zuiderzeemuseum, en heb daar heel veel foto’s gemaakt.
Te veel om ze allemaal in één blog te laten zien, heb een selectie gemaakt en ben op vier blogs uitgekomen.

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee) in beeld worden gebracht. Het museum bestaat sinds 1948. Het is in 1983 uitgebreid met een groot buitenmuseum waar dorpen en gebouwen zijn herbouwd.

De aanzet tot het stichten van het Zuiderzeemuseum was een tentoonstelling die rond 1930 gehouden werd in het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. In deze Zuiderzeevisscherij-tentoonstelling werden huisjes van karton opgezet en er liepen originele bewoners in klederdracht rond uit de echte dorpen van rond de Zuiderzee.

Op 1 juli 1950 werd het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Het Peperhuis was het eerste van de rij panden die later volgden. Bouma keek toen al verder en wilde graag dat er op termijn ook een buitenmuseum gerealiseerd zou worden. Vlak nadat het genoemde Koninklijk Besluit was ontvangen, begon er al een correspondentie op gang te komen met gemeenten die langs de voormalige Zuiderzee liggen en waarvan bekend was dat er panden uit het stadsbeeld zouden gaan verdwijnen.

Het Buitenmuseum is opgedeeld in vijf verschillende buurten. Centraal staat een dorp, aangelegd naar situaties van dorpen rond de Zuiderzee met voornamelijk authentieke (en enkele gekopieerde) panden uit het voormalig Zuiderzee- en Waddengebied, Op het terrein van het Buitenmuseum is een natuurterrein aangelegd, dit begint ter hoogte van de kalkovens. In het natuurgebied is onder andere de contour van een Eendenkooi aangelegd. Herkenbaar is het kooibos, de kooiplas, vier vangpijpen en een kooihuisje.

Bron en meer info: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III)

7 reacties op “Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III)”

Schoolbanken ziet van vroeger erg leuk uit. Wat mooi om weer terug te zien., Dit heb ik niet meegemaakt. Echt heel van vroeger. Wat is daar mooie omgeving te zien. Je ziet ook ouderwetse bakkertje om meet te lopen. Prachtig toen de tijd van vroeger. Tegels is zeker schitterend. IK heb je foto’s genoten. Bij ons komt vanmiddag ook logje. Ferry werkt op moment.
Groetjes,

Hele leuke foto’s om jouw serie van het Zuiderzee museum af te ronden Bram. Heel veel onderwerpen kan ik me herinneren. Het klaslokaal bijvoorbeeld leek erg op die van mijn lagere schooljaren.

Ook dit is weer een mooie vervolgreportage van je bezoek aan Het Zuiderzeemuseum.
Het schooltje herken ik nog wel, daar heb ik zelf ook nog een tijdje gezeten met een collega. Ook uit mijn eigen verleden herinner ik me deze schoolbankjes trouwens nog wel. Ik hoorde denkelijk bij de laatste lichting die nog heeft leren schrijven met een kroontjespen en een inktpotje.
De andere foto’s zijn trouwens weer niet minder mooi. Je trof zo te zien weer een heerlijk rustige dag, er is geen ‘hinderlijke’ toerist te zien.
Goed weekend, Bram.

Reacties zijn gesloten.