Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV)

wat ging vooraf:

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (I)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (II)

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (III)

Alle 100 foto’s myalbum op één pagina! (+50 extra)

Einde!

Op 11 oktober een bezoek gebracht aan het Zuiderzeemuseum, en heb daar heel veel foto’s gemaakt.
Te veel om ze allemaal in één blog te laten zien, heb een selectie gemaakt en ben op vier blogs uitgekomen dit is de vierde en laatste.

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee) in beeld worden gebracht. Het museum bestaat sinds 1948. Het is in 1983 uitgebreid met een groot buitenmuseum waar dorpen en gebouwen zijn herbouwd.

De aanzet tot het stichten van het Zuiderzeemuseum was een tentoonstelling die rond 1930 gehouden werd in het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. In deze Zuiderzeevisscherij-tentoonstelling werden huisjes van karton opgezet en er liepen originele bewoners in klederdracht rond uit de echte dorpen van rond de Zuiderzee.

Op 1 juli 1950 werd het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Het Peperhuis was het eerste van de rij panden die later volgden. Bouma keek toen al verder en wilde graag dat er op termijn ook een buitenmuseum gerealiseerd zou worden. Vlak nadat het genoemde Koninklijk Besluit was ontvangen, begon er al een correspondentie op gang te komen met gemeenten die langs de voormalige Zuiderzee liggen en waarvan bekend was dat er panden uit het stadsbeeld zouden gaan verdwijnen.

Het Buitenmuseum is opgedeeld in vijf verschillende buurten. Centraal staat een dorp, aangelegd naar situaties van dorpen rond de Zuiderzee met voornamelijk authentieke (en enkele gekopieerde) panden uit het voormalig Zuiderzee- en Waddengebied, Op het terrein van het Buitenmuseum is een natuurterrein aangelegd, dit begint ter hoogte van de kalkovens. In het natuurgebied is onder andere de contour van een Eendenkooi aangelegd. Herkenbaar is het kooibos, de kooiplas, vier vangpijpen en een kooihuisje.

Bron en meer info: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV) Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV)

10 Responses to “Zuiderzeemuseum Enkhuizen (IV)”

 1. Helma schreef:

  Echt een schitterende serie weer. de andere had ik ook bekeken en het is daar ook echt of je terug in de tijd gaat 🙂
  Je foto;s zijn ook echt van grote kwaliteit en mooi van kleur. Voor mij hele herkenbare beelden maar zoals jij ze hier laat zien is het nog vele malen mooier hoor. Nogmaals jammer dat ik niet wist dat je daar was.

  Groet, Helma

  PS hoe krijg jij die linken geplaatst in mijn blog? Vroger wist ik hoe dat moest maar nu niet meer. Jij plaats de linken wel. Zou je me dat willen mailen Bram?

  Hartelijke groet,

 2. Frits van Eck schreef:

  Het Zuiderzeemuseum blijft een prachtige, inspirerende locatie. In jouw foto’s is dat terug te vinden.

 3. Berend schreef:

  Hi Bram, ik heb genoten van de series over het Zuiderzee museum. Prachtige opnames!

 4. jetske schreef:

  Volgens mij blijf je daar fotograferen. Je series zijn prachtig. Ze geven goed weer hoe goed onderhouden het museum is. Volgens mij worden kosten noch moeite gespaard om de oude tijden te doen herleven.

 5. Alsof de tijd er stil heeft gestaan. Ook in deze serie heb ik weer geen storende elementen kunnen vinden.
  Ook de schepen doen bij het vertrek lekker mee.

 6. Ank schreef:

  Ook dit is weer een heerlijke serie om naar te kijken!

 7. Joke schreef:

  Jij blijft zeker niet bij de pakken zitten! Wat een schitterende kleurrijke foto’s van dit museum Bram.

 8. Elke foto is een plaatje !
  Maar de rust van het aantal bezoekers valt mij helemaal op !
  Genoten van dit mooie oude museumdorp met zijn fotogenieke straatjes.

 9. willy schreef:

  einde van deze fraaie en interessante reportage…Bram.

  jammer dat Enkhuizen zo ver weg is

  goede start van de werkweek gewenst

 10. Yova schreef:

  Deze museum is heel leuk om te zien. Wat is daar heel mooi uit. Echt heel leuk. Volgens mij kunnen wij niet daar komen. Omdat met de trein moet. Museum ziet van binnen hel leuk om te zien hoe het was. Omgeving is daar ook schitterend!!Schepen zeilboten zie daar veel van. Mooi grote schepen. Mooie serie fotoi’s heb je gemaakt Bram. Fijne week gewenst.

comments-bottom